SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • Trening klatki piersiowej w domu może wydawać się trudny, zwłaszcza przy mocno ograniczonym sprzęcie. Jednak nie jest to niemożliwe i z powodzeniem możemy zwiększyć rozmiary naszej klaty również w warunkach domowych. 3. Pompki na podwyższeniu https://www.youtube.com/watch?v=AX1wFGx2sMs Wykonanie: opcja odwrotna niż opisana pod numerem 2, tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21136 Data: 2019-09-07 19:34:12
  • We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5143 Data: 2020-08-10 18:01:08
  • Węglowodany czy tłuszcze…? Dieta a forma sportowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5484 Data: 2021-04-12 18:32:33
  • [...] zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także zużycia gruntów i wody. Spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych będzie również napędzać zapotrzebowanie na większą ilość ziemi przeznaczonej na uprawę owoców i warzyw dla ludzi zamiast na paszę dla zwierząt gospodarskich. Uprawa roślin wymaga o wiele mniej zasobów niż hodowla zwierząt. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 815 Data: 2021-08-27 11:07:21
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 491 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • Odpowiedni dobór pory treningowej nie pozostaje bez znaczenia, jeżeli chodzi o możliwości wysiłkowe organizmu, jak i wykorzystanie środowiska hormonalnego naszego ciała. Zazwyczaj osoby trenujące chodzą na siłownie wcześnie rano lub w godzinach popołudniowych, po zakończonej pracy zawodowej. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na tego typu luksus [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17950 Data: 2017-11-10 10:17:23
  • [...] np. etanolem). Dawkowanie betainy: od 2 do 6 gramów dziennie, w 2 dawkach podzielonych. Dawka 500 mg przynosi niewielkie efekty. Wydaje się, iż minimalna aktywna ilość to 1 g dziennie. Referencje: Stuart AS Craig „Betaine in human nutrition” https://academic.oup.com/ajcn/article/80/3/539/4690529 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1957 Data: 2020-08-26 10:43:20
  • [...] Taka mała rzecz, a może pomóc. Mniejszy talerz to próba oszukania naszego mózgu. Jeśli widzimy duży talerz z małą ilością jedzenia, wówczas nastawiamy się, że to niewielka ilość jedzenia i prawdopodobnie niedługo znowu będziemy zaraz głodni. Pełny talerz (choćby i mały) daje zupełnie inny bodziec dla mózgu. Podsumowanie Osoby, które chcą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2192 Data: 2021-12-13 13:00:15
  • [...] to powstawanie nowych mitochondriów, czyli rodzaju „energetycznych pieców”. Jest to proces pożądany przez sportowców. Pułap tlenowy (VO2 max) określa maksymalną ilość tlenu, jaką może wykorzystać ustrój. Im wyższy VO2 max, tym teoretycznie większe możliwości i osiągi sportowca. Biopsje spoczynkowe mięśni uzyskane przed i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1216 Data: 2022-01-08 12:59:26
  • Jak z jedzenia dostarczyć 500mg witaminy C?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warzywami, nie byłyby w stanie się rozwijać. Jako ciekawostkę warto dodać, że na niektórych uczelniach studenci dietetyki i technologii żywności podczas zajęć oznaczają ilość witaminy C w wybranych produktach i choć ilości te bywają zmienne to najczęściej nie są specjalnie odległe od wyników z tabel IŻŻ-tu… Przykładowa dieta Śniadanie – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5924 Data: 2017-05-23 08:33:49
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7388 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • Dieta wegańska a testosteron i długość życia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Czyli z jednej strony dieta wegańska podwyższa stężenie testosteronu, z drugiej wydaje się wywoływać stan wymagający kompensacji (stąd wyższe stężenie SHBG i większa ilość testosteronu, który jest nieaktywny). W sumie, efekt podobnej diety wydaje się być złudny. Z pewnością dieta wegańska może być korzystna w kontekście długowieczności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5708 Data: 2019-02-02 12:41:52
  • Początek diety redukcyjnej jest z reguły bardzo trudnym okresem. Nasz organizm, nieustannie przypomina, że otrzymuje zbyt mało jedzenia. Oczywiście jest to rzecz bardzo arbitralna, gdyż mózg zaczyna odbierać ten czas jako okres głodu, czyli zagrożenia dla egzystencji organizmu. I dzieje się to nawet w przypadku, gdy redukcja spożywanych kalorii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3086 Data: 2021-02-15 17:42:16
  • [...] się w procesie filtracji mleka, a dokładniej serwatki białkowej. Proces ten redukuje tłuszcze i węglowodany. Zatem gdzie tu mowa o jakiejś "sztucznej chemii"? Oczywiście ilość poszczególnych cegiełek będzie nieznacznie inna, ale chyba głównym czynnikiem różniącym te dwa źródła białka, będzie czas, jaki organizm będzie potrzebował, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4619 Data: 2021-10-26 20:14:08
  • Cztery zdrowsze alternatywy dla białego ryżu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3450 Data: 2018-11-13 10:02:18
  • Co cennego dla zdrowia znajduje się w ciemnej czekoladzie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 595 Data: 2023-12-18 15:22:14
  • Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1092 Data: 2024-01-03 11:51:04
  • Bezsenność - problem, z którym boryka się coraz więcej osób. Ze statystyk wynika, że na kłopoty z bezsennością, niewystarczającą ilość oraz złą jakość snu, skarży się około 70% społeczeństwa. Jest to ogromny problem, biorąc pod uwagę to, jak kluczową funkcję pełni sen i odpowiednia regeneracja zarówno dla naszego wyglądu, efektów sportowych, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10292 Data: 2017-09-30 22:15:46
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3198 Data: 2020-05-05 10:46:50
  • Młodziwo, colostrum, siara - co to takiego i jak działa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców.  Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 528 Data: 2023-05-29 16:55:10